”Gemensam säkerhet och fred i Israel-Palestina – enda vägen framåt!?”

Ulf Carmesund, Sida-anställd och med många resor till Mellanöstern och flera års vistelse i Israel-Palestina i ryggsäcken, föreläser.

7 oktober 2023 attackerade Hamas musikfesten och flera judiska samhällen nära Gaza, då 1200 människor dödades. Attacken väckte minnen och trauman från Kristallnatten och Förintelsen. Därefter har Gaza bombats sönder och samman med ett mycket stort antal döda som följd och flykt. För palestinierna väcker detta minnen från flyktingkatastrofen 1948 då de drevs till flyktingläger. Både judarnas och palestiniernas trauman måste hanteras varsamt och med respekt och ur offrens perspektiv.

Många år har gått med förlegade och misslyckade säkerhetstänkanden. Föreställningen om gemensam säkerhet måste väckas till liv. Då måste konflikten steg för steg trappas ned. Då kan både Israel och Palestina ges säkra och erkända gränser. Först så kan deras trauman läkas.

Gemensam säkerhet innebär att samtidigt motverka antisemitismen i Europa och minska utsattheten för palestinier på Västbanken och i Gaza.

Sång/musik: Gustaf Söderström och Martin Rybrand

Inträde: 50:-